Йеменските бунтовници хути, които през 2021 г. САЩ включи в черния

...
Йеменските бунтовници хути, които през 2021 г. САЩ включи в черния
Коментари Харесай

"Смърт за САЩ, смърт за Израел": Конфликтът в Близкия изток се разширява, йеменските хути атакуват

Йеменските бунтовници хути, които през 2021 година Съединени американски щати включи в черния лист на терористичните групировки, още веднъж се намесиха във войната на Израел с „ Хамас “, макар че тяхното седалище се намира в Сана – на повече от 1600 км.

Те оповестиха, че са изстреляли дронове и ракети против Израел. Хутите са част от „ Оста на съпротивата “ против европейската страна и застават в поддръжка на палестинците, оповестяват международните медии.

Ракети и дронове към Израел: Ще има още сходни офанзиви

Военният представител на хутите Яхия Сари сподели в телевизионно изказване, че групировката е изстреляла " огромен брой " балистични ракети и дронове към Израел и ще има още сходни офанзиви, " с цел да оказват помощ на палестинците да победят ", разяснява Ройтерс.

Неговото изказване удостоверява разширяващия се обсег на спора в Близкия изток. Това води до опасения в най-големия експортьор на нефт в света Саудитска Арабия и ускорява страховете от замесване на от ден на ден участници, до момента в който Израел се стреми да унищожи „ Хамас “ в Ивицата Газа.

Сари показва, че това е третата офанзива на хутите против Израел от началото на спора. Те стоят зад офанзива с дрон на 28 октомври, която докара до гърмежи в Египет, а на 19 октомври военноморските сили на Съединени американски щати прихванаха три крилати ракети, изстреляни от групировката.

Израелският консултант по националната сигурност Цахи Ханегби декларира, че офанзивите на хутите са нетърпими, само че отхвърля да разяснява какъв ще бъде отговорът на Израел.

Помощ за хутите от Иран - образования, оръжия, пари

Лозунгът на хутите е „ Смърт за Америка, гибел за Израел, проклинание за евреите и победа на исляма “.

Като част от „ Оста на съпротивата “, която сплотява „ Хамас “ и „ Хизбула “, те се опълчват на Израел и Съединени американски щати.

Междувременно, подкрепяни от Иран, иракски милиции стрелят по американските сили в Ирак и Сирия, до момента в който ливанската „ Хизбула “ разменя огън с израелските сили на ливанско-израелската граница.

Хутите демонстрираха към този момент своите качества за ракети и дронове по време на войната в Йемен при офанзиви против Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от Саудитска Арабия коалиция упреква Иран, че въоръжава, образова и финансира групировката. Тя обаче отхвърля приемането на такива помощи и твърди, че създава свои лични оръжия.

Съединени американски щати разположиха самолетоносачи като възпиращ фактор за попречване на разпространяването на спора в Газа. Иран също съобщи, че не желае разрастването на войната.

" Никоя страна няма да бъде застрахована от това, което може да се случи “

Но иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян във вторник уточни, че съдружниците на Техеран могат да подхващат спомагателни дейности.

„ Групите на съпротивата няма да мълчат пред лицето на закононарушенията на ционисткия режим и цялостната поддръжка на Америка. Те няма да чакат, в случай че обстановката излезе отвън надзор. Никоя страна няма да бъде застрахована от това, което може да се случи “, сподели той на среща с емира на Катар, показват иранските медии.

" Кръгът на спора " в района се уголемява

Говорителят на хутите Сари упрекна Израел за неустойчивостта в Близкия изток. Той показва, че " кръгът на спора " в района се уголемява от " продължаващи закононарушения " на евреите и хутите ще продължат да провеждат офанзиви, " до момента в който израелската експанзия спре ".

Ракетите и безпилотните самолети на хутите са били свалени по време на последните военни дейности, Моханад Хаге Али от Близкоизточния център „ Карнеги “ показва, че към този момент офанзивите им са „ повече изпращане на известия, в сравнение с действителна военна опасност “.

„ Риск за Израел ще има, в случай че има изцяло стълкновение, с голям брой изстрелвания на ракети от всички направления, които биха могли да преодолеят въздушната защита “, разяснява той.

Саудитските терзания

Йемен се радва на повече от година „ релативно успокоение “ на фона на мирния напън, воден от Организация на обединените нации. Саудитска Арабия води договаряния с хутите в опит да излязат от войната, до момента в който Рияд се концентрира върху икономическите цели.

Но офанзивите с ракети и дронове против Израел на хутите увеличиват рисковете от спор за Саудитска Арабия.

Най-прекият път на полета за всеки дрон или ракета, изстреляна от Йемен, минава над западна Саудитска Арабия покрай Червено море, преди да прелети над Йордания и в Израел.

„ Мисля, че казусът е, че тази война има капацитета да сложи Саудитска Арабия в позиция, в която се счита, че заема страна сред Съединени американски щати и Израел, и Иран. Саудитска Арабия желае да избегне това “, разяснява саудитският анализатор Азиз Алгашиан.

Саудитска Арабия и Иран - надлежно водещите сунитски арабски и шиитски сили в района, се споразумяха по-рано тази година да възстановят дипломатическите връзки след годините на напрежение, което подхранваше споровете в Близкия изток.

През 2019 година хутите поеха отговорност за нахлуване, което краткотрайно понижи повече от половината рандеман на саудитския нефт. Съединените щати обявиха, че Иран стои зад нападението, което Техеран отхвърли.

Кои са хутите?

Хутите са шиитска фракция, която управлява столицата Сана и по-голямата част от северните и западни елементи на Йемен. Официалното име на групировката е " Ансар Аллах ". Тя е в спор с подкрепяното от Саудитска Арабия държавно управление, както и със сепаратистите от южната част на страната.

Йемен е най-бедната страна на Арабския полуостров и е в революция от 2015 година Досега в спора са починали над 100 000 души, инфраструктурата е разрушена, а страната е в филантропична рецесия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР